понеделник, 24 декември 2012 г.

Домашни маски за косата


 За сух, раздразнен скалп. Смесете 2 супени лъжици пресен лимонов сок, 2 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици вода. Масажирайте навлажнения скалп. Оставете сместа за 20 минути, а след това измийте косата с шампоан. Лечението може да се прилага всяка седмица.

 Маска против косопад с лук и хума. Вечер в корените на косата се втрива сок от настърган прецеден лук. Преспива се и на сутринта косата се измива с препечена, разтворена в оцет хума

 За тънка, фина коса. Направете си маска от 1/2 чаша заквасена сметана или кисело мляко, която нанесете с масажиране върху влажна коса и оставете за 20 минути да действа. После изплакнете с топла вода и малко шампоан. Маската може да се прилага всяка седмица.

 За цъфтяща коса. Направете си маска от 1/2 чаша бира, 1 чаена лъжица масло от рапица и едно сурово яйце. Нанесете върху чиста, леко мокра, коса за около 15 минути, след което изплакнете с хладка вода. Бирата съдържа мая, която уплътнява начупените, изтънели кичури. Протеините в пшеницата, малца и хмела в кехлибарената напитка пък засилват структурата на косъма.

 Маска за коса с хума и жълтък. 1 жълтък, 1с.л. оцет, 1 с.л. зехтин или бадемово масло и 3 с.л. хума. Престоявам с тази маска 30 минути. След това измивам. Ефекта е здрава и блестяща коса

 За засилване на растежа на косата. 1 л. лавандулов спирт  50 г. листа от розмарин, 50 г. корени от репей, 50 г .корени от бяла коприва. Сварява се и се оставя така след 15 дни се прецежда и с течността се правят втривки в кожата на главата.

 За засилване растежа на косата. 1 с.л. сок от червен кромид, 1с.л. маслинено олио, 1 с.л. бадемово масло или 1 ампула витамин А, 1с.л. мед и 1 жълтък. Всичко се разбърква докато стане еднородна смес и се нанася в корените на косата. Колкото повече се стои със маската толкова по-добре.

 Цъфтящите краища са проблем, познат на много хора. За да запазите косата си здрава и силна, на всеки две седмици си правете маска със зехтин. Нанесете чистия зехтин по цялата дължина на косата, завийте я на кок, сложете си шапчица за баня и завийте главата си с хавлиена кърпа. След 20 минути махнете кърпата и шапката, направете си масаж на скалпа и след това измийте косата си.

 Подхранваща маска, придаваща обем на косата, можете да си направите от зехтин, смесен с една лъжица оцет и едно яйце. След като нанесете маската на косата, трябва да я оставите за 5 минути и след това да я отмиете. Резултатът няма как да не ви хареса: косата ви ще е гладка, копринена, блестяща!

  За засилване растежа и подхранването на косата. 2 с.л. тривитаминол, 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л. мед, 1 с.л. зехтин, 2 с.л. хининова вода  и 1 с.л. ракия.
Всичко това се разбърква хубаво, нанася се върху цялата коса и се оставя да действа 2 часа. Ако косата ви е къса нека тривитаминолът бъде 1/2 с.л., ако е средно дълга - 1 с.л., а ако е дълга - 2 с.л.

 За подсилване на косата. 2 жълтъка, 1 с.л. ром, ракия (или друг силен алкохол), малко зехтин. Всичко се разбива и се втрива с масажиращи движения в касата и скалпа,увийте главата с кърпа за 10-15 минути след което изплакнете обилно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар